vineri, 6 mai 2011

Traditii si obiceiuri la botez.

       Botezul, prima dintre cele sapte taine sfinte, a fost introdus de Ioan Botezatorul in urma cu mai bine de doua milenii. Cufundarea in apa simbolizeaza purificare spirituala si  inceperea unei noi vieti de crestin. Prin acest ritual copilul dobandeste iertarea de pacatul stramosesc.
      Legate de botez exista cateva  obiceiuri  care trebuiesc stiute de catre parintii care-si doresc un botez traditional.
      Parintii trebuie sa aiba cu ei la biserica certificatul de nastere al copilului, o foarfeca plus o cutiuta in care sa puna parul taiat de preot. Dupa slujba, invitatii vor fi serviti cu bomboane sau prajituri.
       De datoria nasilor este sa cumpere un trusou complet pentru copil, o bucata de panza alba sau prosop cu care va fi invelit copilul la scoaterea din apa, fasa ( din batrani se spune ca fasa, motul si buricul copilului au puterea sa dezlege farmece) si lumanarea de botez care este simbol al luminii adusa in sufletul celui botezat. Ea trebuie impodobita cu floare de crin (floarea maicii domnului) simbol al puritatii si perfectiunii, frunze de feriga pentru  belsug , cu o crenguta de brad pentru o viata sanatoasa si cu floricele din floarea miresei pentru ai fi dezlegate cununiile . Tot nasii vor aduce un prosop si un sapun pentru preot cu care acesta se va spala si sterge inaite de a scalda copilul.
     Dupa botez se tine in general o masa festiva cu rudele si prietenii apropiati intr-un decor potrivit evenimentului care sa imfrumuseteze si sa intregeasca aceasta zi speciala. Pana a doua zi la baita de mir , copilul nu trebuie sarutat (sa nu i se ia mirul) sau strigat pe nume. Nasa face impreuna cu mama,moasa si alte prietene baita de mir, la care barbatii nu au voie sa asiste. Nasa aduce prosop, ulei pentru bebelusi, sampon,costumas, paturica, jucarioare.In apa se pun flori pentru frumusete,uleiuri frumos mirositoare sa miroasa frumos copilul,un ban de aur sau argint pentru bogatie,un strop de miere sa fie dulce, ardei sa fie ager, un ou sa fie sanatos (care trebuie sa ramana intreg),orez pentru belsug, grau pentru onestitate,busuioc sa fie frumos, menta si romanita sa creasca repede si sanatos,marar sa fie placut, mac sa doarma bine,apa sfintita sa fie curat ca aceasta,pietre pentru putere, verigheta sfintita pentru casnicie reusita si fasa care apoi se usuca la oglinda. Dupa baie bebelusul este uns din cap pana in picioare cu ulei sfintit de la biserica si descantat cu o crenguta de busuioc:
-pe la ochi "sa vada lucruri bune si frumoase"
-pe la urechi "sa auda numai lucruri bune si sfaturi intelepte la care sa ia aminte"

- pe la gura "sa vorbeasca cuvinte intelepte si sa stie a respecta pe cei din jur"
- pe la manute "sa fie harnic si priceput"
- pe piept "sa fie iubitor si cu suflet mare"
- pe cap "sa fie destept si luminat"
- pe picioare "sa il duca numai pe drumul cel bun".

Apa din cadita se arunca la radacina unui trandafir sau a unui brad. In timpul baitei, lumanarea de la botez va sta aprinsa.